Árpád-házi Szent Margitra emlékezünk

Feltöltve: 2017-03-11 19:09:33


 

Árpád-házi Szent Margitra emlékezünk melynek megünneplésére a Magyar Pénzverő 2000Ft-os színesfém és 50.000Ft-os arany emlékpénzt bocsát ki.

Életrajzi  Áttekintő:

Árpád-házi Szent Margit 1242 január 27.-én Spalatói Klisszán látta meg a napvilágot IV. Béla és Laszkarisz Mária gyermekeként. Hároméves korában a Veszprém melletti Szent Katalin domonkos kolostorban nevelkedett. Vallásos érzékenysége már korán megmutatkozott. Kislányként is komoly volt, gyakran imádkozott és zsoltárokat énekelt. Mikor először látta Krisztust a kereszten és elmagyarázták neki, hogy mit illetve kit lát zokogni kezdett. Tízévesen a Nyulak szigetén lévő zárdába került ahol is 1254-ben tizenkét évesen a budai Szent Miklós kolostorban Margit, tíz társával együtt, szerzetesi fogadalmat tett Humbertus Romanusnak a domonkos rend egyetemes fejének, hogy elhárítsa apja első házasítási tervét. Melynek eleget téve visszautasította II. Ottokár cseh király, valamint a lengyel király házassági ajánlatát is. Bár előre tudta halála napját változatlanul ellátta napi kötelességeit. Szinte várta a halált, a beteljesülést. 1270. január 18-án halt meg a Margit-szigeti kolostorban. Kétszer temették el, de teste változatlan volt a második sírba tételkor is, mikor elkészült vörös márvány koporsója. Halála után a XIV-XV. században legendás alakká vált, szentként tisztelték a domonkos rendben és Európa szerte. Boldoggá avatása (talán testvérének V. István kezdeményezésére) már 1276-ban megtörtént míg XII. Piusz pápa 1943. november 19.-én  szentté avatta atyjának húga, Magyarországi Szent Erzsébet ünnepnapján
                                                                                                         (wikipedia.hu, fokusz.info)

Az érmék előrendelés uátn vásárolhatóak meg a Magyar Pénzverő oldalán a penzvero.hu-n vagy személyesen Budapesten az V. kerületben a Báthory u. 7. szám alatti éremüzletben.
A kibocsátástól számított 1 hónap után esetlegesen át nem vett, felszabadult érmék március 24-e után lesznek elérhetőek úgyhogy érdemes akkor is felkeresni a honlapjukat.

Az érméket Szöllőssy Enikő éremművész tervezte és adataik a következők:

Az előlapon a margitszigeti domonkos kolostor romjainak részlete látható. A hátlapon Szent Margit félalakos ábrázolása jelenik meg, amely Simone Martini Assisiben található freskója alapján készült.

Névérték: 2.000Ft
Anyag: CuNiZn
Súly: 4.2g
Átmérő: 22mm
Minőség: BU
Kibocsátott darabszám: 5000db

Névérték: 50.000Ft
Anyag: Au (0.986)
Súly: 6,982g
Átmérő: 22mm
Minőség: Proof
Kibocsátott darabszám: 5000db

A képeket és adatokat köszönjük a Magyar Pénzverőnek!

 

Még nem szóltak hozzá a cikkhez. Légy te az első !

Ha tetszik, hanem de itt van és elgondolkodtat..

„Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám.”