Hamisfóbia 1. rész

Feltöltve: 2017-02-16 18:23:45


 

A mai napig sokat beszélgetek olyan kezdő gyűjtőkkel akik már átestek a tűzkeresztségen és belefutottak hamisítványokba. Volt aki közönséges másolatba és volt olyan gyűjtő is aki igazán nehezen kiszúrható darabba. Mivel egyre nagyobb teret hódít az interneten való kereskedés így egyre több "naív" és kezdő gyűjtőtől vehetik el a kedvet attól, hogy értékes tagja lehessen kultúránk, múltunk örzőinek nem mellékesen említve a vele járó kincskeresési örömöt, szenvedélyt, hobbit és pénzbefektetési lehetőséget.

A bevezető után, had indítsam a cikket (nem szeretem az ilyet de) a következő mondással:

"A pénzszerzéshez az szükséges, hogy az ember kihasználja valaminek a hiányát!"
(Agatha Christie)

Jelen cikkünk esetében a tapasztalatot. A most kövekező összehasonlító ábrákkal készített tájékoztatás teljesen alap szintekről indított figyelemfelkeltő tanulmány. Akkor lássuk is, a sok bevezetőduma után!

A vizsgálatra szánt hamis darab egy osztrák 1883-as ezüst 1 Florin-os érme.
Előlapon Ferenc József császár jobbra tekintő portréjával, hátoldalán pedig az osztrák birodalmi kétfejű sas, alatta 1 FL névérték jelzéssel illetve 11 óránál évszám jelöléssel.
A felső darab az eredeti míg az alsó a hamisítvány.

Egy érme vizsgálatánál amivel tanácsos kezdeni, hogy megmérjük a súlyát.
Ez nagyon sok mindent elárulhat az elején és nem is biztos, hogy érdemes tovább vizsgálódnunk.

Jelen esetben az eredeti érme súlya (katalógusból / internetről kinézhető): 12.34g ± 1%
A hamisítvány súlya: 9.02g
Láthatóan erős az eltérés így egy ilyen esetben nem is lenne értelme tovább vacakolni vele mivel 99%, hogy a darabbal valami nagyon nem stimmel.
(Hacsak nem valami lecsapat, próbaveret, stb..de itt erről szó sincsen

Mi azért tovább elemezzük mert nem elégszünk meg ennyivel pont az előbb említettek végett.

A következő szempont megnézni a darab átmérőjét ugyanis sokszor egy eredeti darabról vett minta "újranyomása / újraöntése" során el kell tüntetni a peremen keletkezett sorjázódást / öntési nyomot ami átmérőveszteséggel járhat. Többféle másolási eljárás létezik így a két darabból összeragasztott illetve gipszbe / szilikonba / gumiba történő mintavételezési eljárások könnyebben kiszűrhetőek.

Az eredeti érme átmérője: 29.2mm
A hamisítvány átmérője: 29.1mm
Az eltérés nem különösebb így mehetünk is tovább.

A harmadik lépésnek vegyük a a perem vizsgálatát mivel az egyik legnehezebben másolható része a pénznek. A katalógusok illetve az internet nagy segítségünkre lehet abban, hogy milyen peremmel verték le az érmét! Sima, recés, peremirattal ellátva vagy szimbólumokkal, esetleg körbefutó belső mederrel. A florinunknál sima perem és peremirat díszíti az eredeti darabot.

 Pár peremtípus            (fotó: https://static-numista.com)

Az eredeti érménk peremirata a következő: VIRIBVS VNITIS és minták
(I. Ferenc József jelmondata, jelentése: egységben az erő)
A felső képen jól látható az eredeti VNITIS peremirati rész míg az alsó képen lévő hamis darabnál érdekes módon a magyar Forint (nem Florin!) peremirat
"BIZALMAM AZ ŐSI ERÉNYBEN" részlet olvasható.

Ez is azt bizonyítja, hogy a darabunkkal gond van mivel Florinoknál nem használták ezt a peremiratot (főleg az osztrák variációknál nem)

Mindenki máshogy tartja be a sorrendet, de a lényeg, hogy próbáljunk meg minél körültekintőbbek lenni, hogy elkerüljünk a tanulópénzt!

A következő részben folytatjuk tovább az elemzést és rátérünk az érme "hangjára" majd a kialakítására és ábrázolásának részleteire..

Mindenkitől szívesen várunk hozzászólásokat, észrevételeket vagy esetleg hamis darabokat publikálás céljából!

 

Hozzászólások
tbab03 2021-12-30 21:55:20
Kiváncsi leszek a folytatásra :)
tolostolos 2021-12-30 21:55:20
én is remélem, hogy lesznek kitüntetések is..
poltura.hu 2021-12-30 21:55:20
sajnos az egyik hozzászólást véletlen töröltem (elnézést Csepelenyi felhasználótól) de ő is azt szeretné ha majd folytatnánk kitüntetésekkel is
bo 2021-12-30 21:55:20
Nagyon jó! Sok sikert! :)

Ha tetszik, hanem de itt van és elgondolkodtat..

„Aki apját vagy anyját jobban szereti, mint engem, nem méltó hozzám.”